35+ professionele centra met meer dan 1800 in Europa

27 jaar expertise in banden & voertuig services

4.5 op Google met meer dan 128.560 beoordelingen

Wat betekenen de gegevens op een band en hoe kunt u een band lezen

Voordat uw banden aan vervanging toe zijn is het altijd goed dat u er meer over weet. Kijk maar eens naar de zijkant van de band. Er staan cijfers en codes op de zijkant die aangeven welk merk, welke maat en type band gemonteerd is. U kunt ook uw instructieboekje van uw auto raadplegen om te zien welke banden door de fabrikant van uw auto worden aanbevolen. Als u twijfelt kunt u ook altijd contact opnemen met een First Stop vestiging bij u in de buurt.

Het verplichte deel

 

De eerste cijfers geven de maat en de specificatie van de banden. De letters geven aan dat de band aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. De letter 'E' of 'e' betekent dat de banden aan de Europese standaardeisen voldoen.

 

 1. Breedte (205)
  Het getal 205 geeft de breedte in millimeter aan. Voor standaardbanden ligt dit getal tussen de 125 en 335 millimeter.
 2. Hoogte (45)
  45 is de hoogte, uitgedrukt als percentage van de breedte, In dit voorbeeld is de hoogte 65% van de breedte van 195 mm, dus in dit voorbeeld 126,75 mm.

 3. De letter 'R' staat voor radiaal, het bandtype. Tegenwoordig zijn alle personenwagenbanden radiaal, zodat dit een standaard aanduiding is.
 4. Diameter (17)
  17 is de diameter van de band in inch. Deze diameter varieert van 10 tot 22 inch afhankelijk van de groote van de band.
Het verplichte deel
Het bijkomende deel

Het bijkomende deel

 

 1. Belastbaarheidsindex (99)
  99 is een aanduiding van de maximale belastbaarheid per band bij de snelheid die het snelheidssymbool aangeeft (99 = 615 kg).
 2. Snelheidssymbool (W)
  De laatste letter geeft de maximumsnelheid die de band bij volledige belasting aankan. W is een maximumsnelheid van 270 km/u. Dit symbool is meestal groter dan de maximumsnelheid van de auto. Voor winterbanden zijn er echter uitzonderingen en in sommige landen gelden vrijstellingen. Het is belangrijk dat u geen banden laat monteren met een snelheidssymbool of een belastingsindex die lager is dan die van de oorspronkelijke banden is (zoals hierboven aangegeven). U kunt ook uw instructieboekje van uw auto raadplegen om te zien welke banden door de fabrikant van uw auto worden aanbevolen. Als u twijfelt kunt u ook altijd contact opnemen met een First Stop vestiging bij u in de buurt.

Meer weten? Terug naar alle bandentips