Zo laat uw auto u nooit in de steek.

KOELVLOEISTOF

De motor van uw auto heeft een hekel aan te hoge- of extreem lage temperaturen. Als u niet wilt dat uw auto oververhit raakt waardoor u niet verder kunt rijden, of dat hij op een koude winterochtend niet start, zult u begrijpen hoe belangrijk de koelvloeistof (of antivries) is.

WAAR DIENT DE KOELVLOEISTOF VOOR?

De koelvloeistof neemt overtollige warmte van de draaiende motor op, zodat hij ook bij hoge temperaturen goed blijft werken.

De antivries met specifieke eigenschappen zorgt ervoor dat de vloeistof snel door het koelsysteem stroomt zonder dat deze bevriest. Als ze dit wel zou gebeuren, zouden de leidingen kunnen bevriezen en barsten. Dat is een ernstig kostbaar defect en u kunt niet meer rijden.

WANNEER MOET IK HET PEIL VAN DE KOELVLOEISTOF NAKIJKEN?

Na verloop van tijd verliest de koelvloeistof haar eigenschappen en is ze niet langer effectief, vooral in de werking tegen corrosie. U moet het peil dus elke 1.000 km controleren om er zeker van te zijn dat het nog hoog genoeg is. Doe dat met een koude motor, terwijl het peil stabiel is. De vloeistof is heel gemakkelijk te herkennen want meestal heeft ze een opvallende kleur, oranje, roze of blauw. Als het peil onder het minimum staat, kan het koelsysteem lekken. Breng de auto naar een van onze vestigingen zodat onze monteurs uw koelsysteem kunnen controleren.

De koelvloeistof moet om de 2 jaar of 20.000 km worden vervangen. Het koelsysteem wordt volledig leeggemaakt om alle resten te verwijderen en daarna opnieuw gevuld. Bij First Stop bevelen wij de beste koelvloeistof (antivries) voor uw voertuig aan afhankelijk van uw auto type. 

WAAROM MOET IK HET PEIL VAN DE KOELVLOEISTOF CONTROLEREN?

  • Helpt om corrosie in de motor te voorkomen
  • Voorkomt oververhitting van de motor
  • Voorkomt bevriezing van het koelsysteem
  • Voorkomt schade aan andere componenten zoals de radiator of de thermostaat

FAQ

MAG IK DE TANK VAN DE KOELVLOEISTOF MET WATER VULLEN?

In een noodgeval kan water een effectieve koelvloeistof zijn. Antivriesvloeistoffen bevatten een aantal additieven die hun effectiviteit beduidend verbeteren.

MAG IK TWEE VERSCHILLENDE SOORTEN KOELVLOEISTOF (ANTIVRIES) MENGEN?

First Stop raadt dit niet aan want ze zouden hun eigenschappen verliezen.