35+ professionele centra met meer dan 1800 in Europa

27 jaar expertise in banden & voertuig services

4.5 op Google met meer dan 128.560 beoordelingen

Koelsysteem van de motor

Houd uw motor op de juiste temperatuur


De koelvloeistof en de motorolie zorgen ervoor dat de temperatuur niet te hoog oploopt in de motor. Hiermee wordt schade aan de motor en overige componenten voorkomen. En doordat de motor op een constante temperatuur kan werken wordt het brandstofverbruik gereduceerd.  De koelvloeistof is tevens voorzien van een antivries waardoor deze in de winter niet kan bevriezen.  

 


Wanneer moet ik het peil van de koelvloeistof controleren?


Wij adviseren om regelmatig uw koelvloeistofpeil te controleren net zoals het oliepeil van de motor. De frequentie ligt aan het gebruik van de auto maar het advies is dit 1 keer per maand te controleren. Doe deze controle altijd met een koude motor en zorg ervoor dat de auto vlak staat.  De koelvloeistof is heel gemakkelijk te herkennen want meestal heeft ze een opvallende kleur, oranje, roze of blauw. Als het peil onder het minimum staat moet u de vloeistof bijvullen. Als u vaak moet bijvullen dan kan het systeem mogelijk een lekkage hebben. Maak dan een afspraak met een Firststop vestiging bij u in de buurt, zij hebben de kennis en de apparatuur om uw koelsysteem te controleren, zij helpen u graag verder.

 


Waarom moet ik het peil van de koelvloeistof controleren?


•    Voorkomt oververhitting van de motor, zorgt voor een constante motortemperatuur
•    Draagt bij aan een optimaal brandstof verbruik
•    Voorkomt corrosie en aanslag in de motor
•    Voorkomt bevriezing van het koelsysteem in winterse omstandigheden
•    Voorkomt schade aan andere componenten zoals de radiator of de thermostaat

 

 

FAQ


Kan ik de koelvloeistof bijvullen met kraanwater?


In een noodgeval kan water een effectieve koelvloeistof zijn. Maar laat altijd zo spoedig mogelijk het koelsysteem weer van het voorgeschreven koelmiddel voorzien. Koelvloeistof bevat namelijk een aantal additieven (dopes) die de effectiviteit sterk verbeteren en corrosie voorkomt.


Kan ik twee verschillende soorten koelvloeistoffen mengen?


First Stop raadt dit niet aan, raadpleeg altijd uw instructieboekje en gebruik de koelvloeistof die wordt voorgeschreven door de fabrikant van de auto.


Moet koelvloeistof regelmatig worden vervangen?


De termijn schrijft de fabrikant van de auto voor, zie hiervoor de onderhoudsinstructie van de fabrikant van de auto. Vaak moet de koelvloeistof om de 2 jaar of 20.000km worden vervangen. Dit omdat koelvloeistof veroudert en dan niet meer de juiste kwaliteit heeft.  

 

 

Heeft u een offerte nodig?

 

 

Heeft u een offerte nodig?

 

Uw persoonlijke offerte in een paar klikken.